PoE, PoE+ ve PoE++ Anahtarları Arasındaki Farklılaştırıcı Faktörler
Power over Ethernet veya PoE teknolojisi, iş ağlarıyla ilgili neredeyse tüm endüstriyel segmentlerde kullanım alanı bulur. Bunun nedeni, teknolojinin ayrı hatlar üzerinden tek bir kablo üzerinden veri ve güç iletimini sağlamasıdır. PoE, esas olarak kablolu Ethernet ve fiber optik ağlar için tasarlanmıştır. Fiber optik ağlar söz konusu olduğunda, bir PoE anahtarı bağlayabilir ve iletim sinyali dönüştürmesi için bununla birlikte bir medya dönüştürücü kullanabilirsiniz. PoE, sağladığı basitlik ve verimlilik sayesinde ivme kazanıyor ve cihazlara güç sağlamak için harici elektrik kaynaklarından tasarruf sağlıyor. Diğer teknolojiler gibi, POE de PoE anahtarları gibi çeşitli PoE cihazları aracılığıyla yönetilir. Günümüzde kullanımda olan Power over Ethernet anahtarlarının farklı sürümleri vardır – PoE anahtarları, PoE+ anahtarları ve PoE++ anahtarları.
PoE, PoE+ ve PoE++ Anahtarlarına Hızlı Bir Bakış
Farklılaştırıcı faktörlerine girmeden önce, bu anahtarların her biri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Halen kullanımda olan PoE anahtarlarının ilk geliştirilip uygulanmasından sonra, PoE+ ve PoE++ öncekinin daha iyi versiyonları olarak geliştirildi.
PoE : : 2003 yılında kullanıma sunulan ve IEEE 802.3af standardı kapsamında yer alan PoE anahtarı, dahili Power over Ethernet işlevine sahiptir. Bu anahtarlar, Cat6 kablosu gibi dört çift Ethernet kablosundan ikisini kullanarak ağ cihazlarına güç sağlar. Ağınızda dağıtılmış anahtarlar varsa, PoE geçiş anahtarları almanız mümkündür. PoE anahtarları ayrıca telefonlar, kameralar vb. uç cihazlara güç iletebilir. 802.3af anahtarlarının çoğu, 44v ile 57v arasında değişen bir voltajla bir Ethernet kablosu üzerinden 15,4 watt sağlayabilir. Bu anahtarlar çeşitli ticari, konut, iç ve dış mekan uygulamalarında kullanılmaktadır.
PoE+: Adından da anlaşılacağı üzere Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE 802.3at standardı) tarafından 2009 yılında geliştirilen ve yayınlanan PoE teknolojisinin gelişmiş versiyonudur. Çoğu durumda, ağ içindeki güç cihazları 12,95’e kadar daha fazla PoE watt gerektirir ve PoE+, daha yüksek güç tüketimi gereksinimini destekleyen en iyi çözümdür. Bir PoE ağ anahtarı gibi, PoE+ da iki çift üzerinden güç sağlar. Ancak, 42,5v ile 57v arasında değişen voltaj aralığı ile 25,5 watt’a kadar güç sağlayabilen ek bir güç sınıfına sahiptir. Bir PoE+ ağ anahtarı, 50v ila 77v voltaj aralığında maksimum 30W güç sağlayabilir. PoE+ anahtarlarının geriye dönük uyumluluğu olduğu bilinmektedir; bu, bu anahtarların genellikle PoE tarafından desteklenen cihazları destekleyeceği anlamına gelir.
PoE++: PoE++ ağ anahtarı, yeni nesil PoE+ teknolojisidir. Daha geniş cihaz uygulamalarına güç sağlamak için tasarlanmıştır. PoE++ tip 3 ve PoE++ tip 4 olmak üzere iki farklı tipte sınıflandırılır. Tip 3 ile çalışan anahtarlar, 42,5v ila 57v voltaj aralığında 51 watt’a ulaşabilir. Tip 4 anahtarlar, 71 watt’a kadar güç iletmek için bir bakır kabloda dört bükümlü çift sağlar. PoE ağ anahtarının ve PoE+ anahtarının yükseltilmiş bir versiyonu olan PoE++, PoE++ tip 3 altında her bağlantı noktasında 60 watt’a ve PoE++ tip 4 altında 100 watt’a kadar çıkabilir. Bu ağ anahtarları genellikle yönetim sistemlerini kurmak ve uzun süre yapmak için kullanılır.
PoE Anahtarları, PoE+ Anahtarları ve PoE++ Anahtarlarının Uygulamaları
PoE anahtarları, ticari tesislerde çok çeşitli gözetim ve görsel-işitsel ekipmanlara güç sağlamak için kullanılabilir. PoE anahtarları, aşağıdakilere güç sağlamak için idealdir:
Stadyum ve kapalı alanlarda görsel-işitsel donanım
Küçük ağlar için kablosuz erişim noktaları, RFID okuyucular, kablosuz ağ tekrarlayıcılar
Sabit kameraların yanı sıra PTZ özelliği olmayan kameralar
Ticari ve endüstriyel alanlarda güneş enerjisi ekipmanları
Not: PoE anahtarları, uzun mesafelerde veri aktarımı için veya ortam sıcaklığı koşullarının mevcut olabileceği uygulamalarda önerilmez. Bu iki faktörün de bu anahtarlar üzerinde etkisi olabilir.
PoE+ Anahtarları, aşağıdakilere güç sağlamak için idealdir:
Ofis veya ev alarm sistemleri
Biyometrik sensörler
Ticari binalara kurulan hareket izleme kameraları
Uzaktan yönetilen PTZ kameralar
Uzak bilgisayar terminalleri
Sesli aramalar, yazılı mesajlaşma ve faks için IP telefonlar
PoE++ Anahtarları, aşağıdaki uygulamalara güç sağlamak için idealdir:
Görüntülü telefonlar
İnce istemciler (küçük bilgisayar)
Kapı erişim sistemleri veya kapı kontrolörleri
Uzaktan hasta izleme cihazları
PoE Anahtarları, PoE+ Anahtarları ve PoE++ Anahtarlarına Hızlı Bir Bakış
Aşağıdaki tablo, PoE ve PoE+ ve PoE++ anahtarlarının ayrıntılı özelliklerini özetlemektedir.
PoE
PoE+
PoE++
PoE Tipi
Tip 1
Tip 2
Tip 3,4
Anahtar Bağlantı Noktası Gücü
Maksimum Bağlantı Noktası Gücü
15,4 W
30W
60W, 100W
Liman Voltaj Aralığı
44-57V
50-57V
52-57V
Elektrikli Cihaz Gücü
Cihaza Gerilim Aralığı
37-57V
42,5-57V
42,5-57V, 41,1-57V
Cihaza Maksimum Güç
12.95W
25,5 W
51W, 71W
Kablolar
Kullanılan Bükümlü Çiftler
2 çift
2 çift
2 Çift veya 4 Çift, 4 Çift
Desteklenen Kablo Tipleri
Cat3/Cat5
Cat5
Cat5, Cat5
IEEE Standartları
IEEE Standardı
IEEE 802.3af
IEEE 802.3at
IEEE 802.3bt, IEEE 802.3bt
PoE – PoE+ – PoE++ – Gerçek Farkı Bilin
PoE, PoE+ ve PoE++ anahtarları arasındaki en büyük farklardan biri IEEE standartlarıdır. Bir PoE anahtarı 802.3af’a göre, PoE+ 802.3at’a göre ve PoE++ 802.3bt’ye göre tasarlanmıştır.
Daha sonra, Ethernet kablolaması, bu anahtarları ayırt ederken önemli bir husustur. PoE anahtarı iki çift bükümlü kablo kullanır ve aynı durum PoE+ ağ anahtarı için de geçerlidir. Öte yandan, PoE++ dört çift bükümlü kablo kullanır.
Bu anahtarlar arasındaki farklar, her bir bağlantı noktası tarafından sağlanan maksimum güç kaynağında ve uygulamalarına yansıyan çalışma modlarında yatmaktadır. PoE anahtarları, 15,4 watt’a kadar güç kaynağı gerektiren ağ cihazlarını desteklemek için tasarlanmıştır. Liste sensörleri, ölçüm cihazlarını, kablosuz erişim noktalarını, gözetim sistemlerini ve daha fazlasını içerir. PoE+ anahtarları, video IP telefonları, birden çok antene sahip kablosuz erişim noktaları ve karmaşık güvenlik kameraları gibi cihazları destekler. PoE++ anahtarları, video konferans sistemi bileşenleri ve bina yönetim cihazları, dizüstü bilgisayarlar, televizyonlar vb. gibi daha yüksek watt değerine ihtiyaç duyan cihazları destekleyebilir.